Gala 2012

DCMA Gala 2012

Verslag DCMA Gala 2012

Flyer DCMA Gala 2012Op 9 september werd het jaarlijkse DCMA gala alweer voor de 28e keer georganiseerd. Er is in die jaren veel veranderd. Misschien lag het aan het zomerse weer maar ook dit jaar was de zaal weer niet uitverkocht.
“Het blijft een raadsel waarom de (mijns inziens hernieuwde) populariteit van de country muziek in de VS aan Nederland voorbij lijkt te gaan” aldus Tom Ensink, voorzitter van de DCMA.
“De artiesten hebben daar miljoenen (!) volgers op facebook en maken zowel pop-getinte als pure country muziek. Het is zinloos om je te verzetten tegen modernisering. De muziek gaat toch zijn eigen weg.”
Het gala was dan ook een mix van “new country” en traditionele country.

Na de opening door de voorzitter kondigde Wim Pols als eerste Jannet Bodewes aan.
Jannet is een relatief nieuwe naam in de country scene in Nederland, maar timmert hard aan de weg internationaal. Zij won de Country Euro Masters Award in Duitsland en ook de Ultimate Tribute Award in Engeland met haar Tammy Wynette tribute. Na zoveel internationale prijzen in de wacht gesleept te hebben, mocht zij niet ontbreken op het gala. Zij trad op met haar nieuwe band Countryline en liet horen dat ze de terechte winnares was van de Tammy Wynette prijs.

Daarna was het de beurt aan jong talent:

Raymond Maas, 19 jaar jong, trad solo op en begeleidde zichzelf daarbij op gitaar. Je moet het maar durven voor zo’n zaal. Heeft zowel in de voorrondes als op de eindronde op het Floralia festival een overtuigende performance gegeven. Hij werd dan ook uitgeroepen tot winnaar van de Country Stars talentenjacht Hij is een veelbelovend artiest waar we nog veel van gaan horen.

Na deze nieuwe namen volgden 2 vertrouwde acts: Henry van Wijmeren trad op met zijn band ViDo DaVito. Henry heeft al een lange carrière achter de rug. Na het succes in het TV programma So You Wanne Be A Popstar in 2007 is deze wederom in een stroomversnelling gekomen. Dit leidde onder meer tot een samenwerking met Dick van Altena, met wie Henry regelmatig optreedt en waarmee hij het nummer Memories opnam, dat vorig jaar werd genomineerd voor de DCMA award beste song. Uiteraard was dat nummer nu live te horen.

Sandra Vanreys

Sandra behoeft nauwelijks nog introductie. Deze topnaam in de Nederlandse country scene werd maar liefst achtmaal uitgeroepen tot beste country zangeres van Nederland en tot countryzangeres van het millennium. Sandra heeft onlangs een Nederlandstalige CD ‘Puur’ uitgebracht. Ondanks haar vertrouwde naam zorgde ze echter toch voor een verrassing. Sandra trad op met een speciale akoestische formatie, Pauline op viool en accordeon en Marius op bas. Dat klonk geweldig. Er werd zelfs al naar CD’s gevraagd. We gaan gelukkig nog meer van Sandra in dit trio horen (voorlopig) onder de naam Sandra Trio.

Na de pauze was het weer de beurt voor jong talent:

Laura van den Elzen is namelijk pas14 jaar en haalde op haar twaalfde al de finale van de TV talentenjacht  My Name Is. Sindsdien heeft ze in enkele musicals gespeeld en wordt ze intensief gecoacht door Desperado zangeres Jony de Boer en geproduceerd door Leon Priest.. Zij heeft een nieuwe band opgericht met muzikanten van haar eigen leeftijd.
Dit heeft geleid tot een band die klinkt als een klok met een jonge dame die naast zingen ook een goede show neer kan zetten. De DCMA zorgde voor een verrassing door de bezoekers te trakteren op een duet van Laura met Henry. Zij lieten horen dat oud(er) en jong prima samen gaan.

Mark Blomsteel

is een paar jaartjes ouder maar valt toch onder de groep “New Country”. Hij werd door een eigen liedje op Myspace ontdekt door de producent Fred Vail, met wie hij in samenwerking met diverse top musici uit Nashville een CD opnam die dit jaar uitkwam in Nederland. Mark verhuisde daarvoor van Rotterdam naar Nashville. Samen met de band zette hij een klinkend optreden neer. Uiteraard mocht ook het genomineerde liedje “What’s that cowgirl see in me” niet ontbreken. De fans kunnen alweer uitkijken naar de nieuwe CD waar hard aan wordt gewerkt.

Kayleigh Leith

Kayleigh heeft evenals Mark een CD in Amerika opgenomen en uitgebracht. Deze CD ‘Miles Away’ was dit jaar een van de genomineerden voor de DCMA award voor beste Album. Kayleigh is relatief nieuw in de Nederlandse en Europese country scene maar werkt hard aan haar naamsbekendheid en treedt regelmatig op in Nederland maar ook daarbuiten waaronder in Duitsland, Oostenrijk en de VS. Samen met de band was zij ook een aangename verrassing op dit gala.

Dat het ook andersom kan bewijst Pam MacBeth

Deze Amerikaanse country ster heeft een enorme carrière op haar naam staan en stond ooit zelfs in de vaste opstelling van de Grand Ole Opry in Nashville, maar heeft tegenwoordig haar woonplaats in Nederland. Goed voor ons! Wij konden dus genieten van wereldklasse in ons eigen Nederland. Pam trad op met haar band Silver Select. Wim Pols merkte terecht op dat “Gold Select” beter op zijn plaats was geweest. Als klap op de vuurpijl kwamen Jannet en Sandra Pam versterken en zongen ze enkele prachtige 3 stemmige nummers. Een Nederlandse versie van Emmylou Harris, Linda Rondstad en Dolly Parton.

De dag werd afgesloten met het finale nummer “Ring of Fire” door alle aanwezige artiesten. De DCMA heeft met dit gala bewezen met zijn tijd mee te gaan zonder de liefhebbers van traditionele country tekort te doen.

Heeft u dit gala gemist? Houd dan de website www.dcma.nl in de gaten voor fragmenten van het gala en noteer 8 september 2013 in uw agenda want dan is er weer een DCMA awards gala