Gala 2013

DCMA Gala 2013

Verslag DCMA Awards Gala 2013

Flyer DCMA Gala 2013Op 8 september werd het jaarlijkse DCMA gala alweer voor de 29e keer georganiseerd. Er is in die jaren veel veranderd. Dit jaar vond het gala voor het eerst plaats in theater Den Bolder te Waspik, iets ten noorden van Tilburg.

De voorzitter Tom Ensink opende voor een goed gevulde zaal waarna Wim Pols als eerste René Meijer & Friends aankondigde.

René is nog niet zo bekend in het country wereldje, maar zijn ster rijst snel. Hij volgde zijn hart, maakte een paar pelgrimsreizen naar Nashville en maakte daar de CD ‘Dashboard Jezus’, met eigen nummers en nummers die hij samen met Nashville songwriters schreef. Samen met zijn vrienden liet hij enkele nummers van hun CD horen. Daarin slaagde hij zeer goed. René begon met een indrukwekkend a capella intro en kreeg het publiek zelf al aan het meeklappen bij het slotnummer.

Daarna was het de beurt aan jong talent:

Tessa Walraven (bijna 17 jaar) speelde in 2010 al op het DCMA Gala. Inmiddels is haar stem zodanig gegroeid, mede door de vele theater optredens die ze met Southern Stars heeft gedaan, dat ze onlangs haar debuut CD Wishes uitbracht. Vol overtuiging zette Tessa een geheel eigen set neer, en werd daarbij begeleid door een complete vijfmansformatie die speciaal voor deze gelegenheid werd geformeerd uit diverse country bands.. Uniek, net als iedereen,volgens Tessa.

Na deze nieuwe namen volgden twee vertrouwde acts:

Eerst was de beurt aan veelvuldig award winnaar van het trio van het jaar Change of Key. Zij maakten vorig jaar in de VS de zeer goed ontvangen (en genomineerde) dubbel CD “When Music Calls My Name”. COK ging verrassend “back to the roots” met een geheel akoestische set (door slechts één microfoon die voor hen stond!) met Danielle in een oogverblindende gala jurk.

Savannah, al sedert vele jaren een van de meest prominente countrybands van Nederland, staat garant voor vele succesvolle CDs en treedt na bijna 23 jaar nog steeds veelvuldig op in Nederland en Europa. Savannah gaf naast eigen werk een mooie set met oude hits van o.m. Freddy Fender en Linda Ronstadt, waar het publiek duidelijk oren naar had. Savannah kreeg op het einde het publiek op de stoelen met de ‘signature’ polka van hun gitarist Peter Hill.

Na de pauze volgde een “oude” bekende in een nieuw jasje:

Jacky is de artiestennaam van Jacqueline van der Griend. Vorig jaar winnaar van de DCMA award beste zangeres en ook dit jaar weer genomineerd. Ook deed ze mee aan The Voice of Holland. Jacqueline heeft nu een platendeal met het Volendamse Vosound, en dat is zeer goed te merken: Jacky heeft niet alleen een nieuwe naam, maar ook een nieuwe look en een nieuwe sound die pop mengt met country. Jacky kwam met een grote professionele band (de Marcel Fisser Band, bekend van radio en TV, en met onder meer de genomineerde Wim van Vliert op gitaar en backing vocals) en bracht onder meer haar schitterende single “Living In a Love Song” ten gehore in een geweldige performance. De single wordt momenteel veel gedraaid op Nederlandse radiostations.

Na Jacky volgde een relatief onbekende zangeres Raebekah Roycroft, een Nieuwzeelandse die al ruim 10 jaar in Haaksbergen woont. Zij heeft altijd country gezongen in haar eigen land, totdat ze hier verzeild raakte. Inmiddels heeft zij haar oude passie weer opgenomen en is voorzichtig weer begonnen met optreden. Na haar spetterende optreden op het gala zal het daar zeker niet bij blijven! Raebekah ontpopte zich als een uitstekende vertolkster van het wat nieuwere country genre met een geweldige authentieke stem. Haar jonge band gaf haar daarbij een uitstekende ondersteuning op muzikaal en vocaal gebied.

Vlak voor het laatste optreden nam Hans Boelens, bestuurslid van de DCMA, de microfoon van Wim Pols over en huldigde Wim wegens zijn 40 jarig jubileum in het vak. Tom Ensink overhandigde hem een grote ingelijste foto van een finale van een van de voorgaande gala’s. Wim heeft met veel van de artiesten op de foto samengewerkt in de afgelopen 40 jaar.

Tot slot was het muzikale woord aan the Eagles Tribute Band, momenteel een van de succesvolste acts uit de stal van DMP. De band behaalt met regelmaat volle en uitverkochte theaters met haar tribute act van deze legendarische band die het origineel opvallend dicht nadert. De Eagles Tribute Band zette een geweldige energieke show neer, met maar liefst acht muzikanten, waaronder wederom genomineerde Wim van Vliert, die een van de solo nummers ten gehore bracht. Als gastmuzikant kwam Ferry van Leeuwen (onder meer bekend van Marco Borsato en het TV programma Memories) ook nog een paar nummers spelen.
De dag werd traditioneel afgesloten met het slotlied waarbij alle artiesten op het podium kwamen en meezongen met het Eagles nummer “Heartache Tonight”.

Tussen de optredens door werden de awards uitgereikt. Door een vereenvoudigde procedure zijn er dit jaar meer dan 1300 stemmen uitgebracht. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. Onbetwiste winnaar is dit jaar Change of Key dat maar liefst drie awards mee naar huis nam voor duo/trio, beste zangeres en album van het jaar (When Music Calls My Name). Savannah won dit jaar wederom de award voor elektrische band, en won ook in de uiterst competitieve categorie ‘show/festival/evenement’ met haar theatershow Back to the Country (ism Cor Sanne). Dit jaar gingen twee awards naar violist Joost van Es, een voor Four Wheel Drive, dat wederom als beste akoestische band uit de verf kwam. Daarnaast heeft het bestuur de award ‘instrumentalist van het jaar’ toegekend aan Joost zelf, vanwege zijn klasse als muzikant en bijdrage aan de vele nationale en internationale country producties.

De categorie Song van het Jaar werd wederom gejureerd door een zeskoppige jury bestaande uit nationale en internationale leden, dj’s, country liefhebbers en outsiders. Singer songwriter Eddy Gee won dit jaar met het zelfgeschreven liedje “I Need You”.