Gala 2014 – Verslag DCMA Award Gala

 

DCMA Awards Gala 2014

 

Zaterdag 8 november 2014 vond in De Voorste Venne te Drunen het DCMA Awards Gala 2014 plaats. Het dertigste Awards Gala waar tevens de 30e verjaardag van de DCMA, de Dutch Country Music Association, werd gevierd.

 

Opening DCMA Award Gala 2014 door Tom Ensink
Opening DCMA Award Gala 2014 door Tom Ensink
Foto: Jan Lenting

Voorzitter Tom Ensink opende het gala om 19:00 uur met in zijn handen een taart met 3 brandende kaarsjes. “Geen 30, want ook wij moeten bezuinigen”, aldus Tom Ensink. Gelukkig heeft het gala niet veel last van die bezuinigingen, want alle artiesten treden belangeloos op.

 

Dit jaar was er een gevarieerd artiestenpakket, waarin nieuw talent en gevestigde namen elkaar afwisselden, er werden Awards uitgereikt in diverse categorieën en er waren een aantal speciale momenten in het programma ingebouwd. Het geheel werd weer gepresenteerd door Wim Pols, bekend als zanger (o.a. de Country Trail Band en de Senior String Band) en presentator (Country Trail bij o.a. Radio 3 en Radio 2).

 

DCMA Gala 2014 - The Country Wings ft Shirley Ann
The Country Wings ft. Shirley Ann
Foto: Jan Lenting

Het gala werd geopend door The Country Wings ft. Shirley Ann. Deze nog vrij onbekende band wint snel terrein met hun aanstekelijke repertoire en presentatie. Nummers als “Something More” van Sugarland en Mindy McCready’s “If I Don’t Stay The Night” passeerden de revue, waarbij vooral dat laatste nummer bij vele bezoekers onder de huid ging zitten. Hiermee was tevens de toon gezet voor deze avond. De lat lag er, en die lag hoog.

 

Daarna was er tijd voor de eerste 2 awards.

Als eerste werd de award uitgereikt voor Duo/Trio van het jaar. Deze award werd uitgereikt door Ruud Kegel van het internetstation Nashville FM. Helaas waren de ontvangers van deze award, Change of Key, vanwege fileproblemen niet tijdig aanwezig. Later op de avond is de award achter de coulissen alsnog overhandigd.

Ook de ontvangers van de 2e award waren niet persoonlijk aanwezig. De band Savannah had namelijk een optreden in Rijswijk met hun theatershow “Back To The Country deel 2”. Ze hadden wel voor aan afvaardiging gezorgd, welke hun award voor Elektrische band van het jaar in ontvangst heeft genomen.

 

DCMA Gala 2014 - Trio Sandra Vanreys
Trio Sandra Vanreys
Foto: Jan Lenting

Vervolgens nam Trio Sandra Vanreys, zelf in het verleden meerdere malen verkozen tot beste zangeres, de bezoekers mee naar de tijden van akoestische country in een set met klassieke nummers, welke met grote integriteit ten gehore werden gebracht. Sandra Vanreys is al ruim 25 jaar actief als zangeres en behoort tot de absolute top van Nederland. Met haar prachtige stem en mooie muziek wist ze de bezoekers te betoveren. Countrymuziek zoals velen het graag horen.

 

De volgende 2 awards welke werden uitgereikt waren bestemd voor de al eerder genoemde theatershow Back To The Country deel 2 van Savannah, Dick van Altena en Cor Sanne in de categorie Show, festival of evenement van het jaar en Four Wheel Drive in de categorie Akoestische band van het jaar. De laatstgenoemde formatie was helaas niet persoonlijk aanwezig en zal hun award, net als vorig jaar, weer op een latere datum overhandigd krijgen.

 

DCMA Gala 2014 - Laura van den Elzen
Laura van den Elzen
Foto: Jan Lenting

Het daarna volgende optreden van Laura van den Elzen, begeleid door een voor deze gelegenheid samengestelde galaband, bestaande uit  louter topmuzikanten als Leon Priest (toetsen; o.a. Desperado), Arthur Lijten (drums; o.a. Gerard van Maasakkers), Eric Coenen (bas; o.a. Stevie Ann, Gé Reijnders), Wim van der Vliert (akoestische gitaar; o.a. Cash On Delivery) en Marcel Fisser (elektrische gitaar; o.a. Jan Smit, Nick & Simon en het programma ”de beste zanger van Nederland”). Laura werd door vele bezoekers gezien als één van de hoogtepunten van de avond. Met een frisse, jeugdige uitstraling en een dijk van een stem opende zij met Dolly Parton’s “Jolene”, waarin zij de passie weet te leggen die in het origineel ontbreekt. Na het indringende “Glass” van Thompson Square en “Hallelujah” van Leonard Cohen, sloot zij haar set overtuigend af met Anouk’s “Lost”. Met haar 17 jaar heeft zij een grote toekomst voor zich en is het niet ondenkbaar dat zij in de voetsporen van Ilse DeLange zal treden.

 

Over Ilse DeLange gesproken, dit jaar wist zij de award voor Zangeres van het jaar weer te winnen. Deze award werd door een afgevaardigde van haar platenmaatschappij voor haar in ontvangst genomen, aangezien Ilse voor promotiedoeleinden voor The Common Linnets in het buitenland verbleef. De award voor Instrumentalist van het jaar werd dit jaar weer gewonnen door Peter Hill, tegenwoordig weer gitarist bij Savannah.

 

DCMA Gala 2014 - West Virginian Railroad
West Virginian Railroad
Foto: Jan Lenting

Het laatste optreden voor de pauze werd verzorgd door een formatie die dit jaar al 40 jaar actief is in de countrymuziek en op 11 april 2015 dit jubileum viert het Danscentrum Rosmalen. 6 topmuzikanten die een set speelden met alleen maar hoogtepunten uit de traditionele country, perfect gemusiceerd en gezonden door de warme stem van Kees van der Loo. Een kippenvel moment was er bij Dale Watson’s klassieker “Ball & Chain”, maar ook “I Walk The Line (Revisited)” van Rodney Crowell & Johnny Cash wist het publiek op een positieve manier te raken. West Virginian Railroad, de band waar Waylon ooit zijn carrière is begonnen, bracht een optreden waarmee de bezoekers een groot plezier werd gedaan, zo bleek uit de vele reacties tijdens de pauze.

 

 

Na de pauze werd geopend met een historisch moment voor de DCMA en enkelen van de aanwezigen. De DCMA is bezig met uitbreiding van haar activiteiten en geeft meer invulling aan de inhoud van datgene waar deze organisatie voor staat. Hierbij hoort zeer zeker het in ere herstellen van de Dutch Country Hall of Fame, een initiatief wat in 2000 in het leven is geroepen door Hans van Dam, van het inmiddels opgeheven blad Country Gazette. Een van de bestuursleden van de DCMA gaf een korte toelichting op hoe de Dutch Country Music Hall of Fame er in de toekomst gaat uitzien en memoreerde de leden die inmiddels in deze Hall of Fame zijn opgenomen, te weten Ben Steneker (2000), Dick van Altena (2000), Gerard de Vries (2001), Lex Tondeur (2001), Ruud Hermans (2002), Wim Pols (2002), Jan de Jong (2003), Map & Hennie Dinkeloo (2005), Floralia (2005), Rienk Janssen (2006) en Cor Sanne (2007). Vervolgens werd het woord weer gegeven aan Wim Pols, welke de nieuwe leden in de Dutch Country Hall of Fame officieel heeft benoemd, een ceremonie waarvoor het voltallige bestuur van de DCMA het podium had betreden.

DCMA Gala 2014 - Dutch Country Hall of Fame - Rineke van Beek
Dutch Country Hall of Fame – Rineke van Beek
Postuum uitgereikt aan mevrouw H. Koert.(Moeder van Rineke)
Foto: Jan Lenting

Allereerst werd Rineke van Beek postuum in de Dutch Country Hall of Fame opgenomen. Zij werd geëerd voor haar inzet die werd omschreven als “Internationaal contactpersoon voor Country Gazette, journaliste, interviewster, verslaggeefster, fotografe, speelde een grote rol in het op de kaart zetten van Nederlandse countrymuziek in Nashville, maar vooral een groot liefhebber van en ambassadeur voor de countrymuziek”. Mevrouw Henny Koert, moeder van Rineke van Beek, nam zichtbaar ontroerd de bijbehorende plaquette in ontvangst en dankte het bestuur van de DCMA en het Nederlandse countrypubliek voor deze erkenning.

 

 

DCMA Gala 2014 - Dutch Country Hall of Fame - Hans en Janny van Dam
Dutch Country Hall of Fame – Hans & Janny van Dam
Foto: Jan Lenting

 

Vervolgens maakte Wim Pols kenbaar dat ook Hans en Janny van Dam werden bevestigd als lid van de Dutch Country Hall of Fame. Hans en Janny van Dam waren en zijn “De drijvende krachten achter het blad Country Gazette, journalisten, fotografen, verslaggevers, redactieleden, mede-oprichters van de Dutch Country Music Association, initiatiefnemers voor de Dutch Country Awards, kenners van de countrymuziek in het algemeen en de Nederlandse countrymuziek in het bijzonder”. Hans en Janny van Dam namen de plaquette in ontvangst uit handen van Wim Pols. In een woord van dank meldde een geëmotioneerde Hans, mede namens Janny, dat hij erg verrast was door deze benoeming en blij was dat hun jarenlange inzet voor de countrymuziek op deze manier werd gewaardeerd.

Met de benoeming van Rineke van Beek en Hans en Janny van Dam is de eregalerij van de Dutch Country Hall of Fame formeel in ere hersteld. Binnenkort zal op de website van de DCMA een speciale sectie worden geopend, waarin de Dutch Country Hall of Fame verder vorm wordt gegeven.

 

DCMA Gala 2014 - Sandra Mooij
Sandra Mooij
Foto: Jan Lenting

Daarna was het weer tijd voor muziek. Achter het doek stond Sandra Mooij met de galaband klaar voor het volgende optreden. Sandra staat erom bekend dat ze een goede show weggeeft en dat was deze avond niet anders. Gekleed in een donkerblauwe galajurk stal ze de harten van het publiek met een gedrevenheid en professionaliteit zoals we dat van haar kunnen verwachten. Bijzonder was haar duet met Wim van der Vliert en de akoestisch afsluiter, waarin haar mooie zang werd ondersteund door het spel van meestergitarist Hans Laduc. Ook dit was weer een hoogtepunt van dit 30e DCMA Awards Gala.

 

Daarna volgde de uitreiking van de award voor Album van het jaar, welke dit jaar was voorbestemd voor het album Dashboard Jesus van René Meijer & Friends, een ‘on-Nederlands’ album met nummers die niet zouden misstaan op albums van grote Amerikaanse artiesten als Darius Rucker, Randy Travis of zelfs Garth Brooks.

De award voor Zanger van het jaar ging dit jaar naar Mark Blomsteel. De in Nashville woonachtige Rotterdammer was niet persoonlijk aanwezig. Vader Ben Blomsteel nam met genoegen de award voor zijn zoon in ontvangst.

 

DCMA Gala 2014 - Cash on Delivery
Cash on Delivery
Foto: Jan Lenting

Het daaropvolgende optreden van Cash On Delivery was weer een bevestiging van de kwaliteit van deze band, welke sinds het vertrek van Jacqueline van der Griend als 4-mans formatie hun carrière hebben voortgezet. 4 muzikanten welke zonder uitzondering behoren tot de top van de Nederlandse countrymuziek. Hun repertoire bestond veelal uit eigen werk, afkomstig van het album Echoes of Leaving, waarin de boomlange Wim van der Vliert de vocalen voor rekening neemt.

 

De uitreiking van de volgende twee awards was haast een kopie van de voorgaande uitreiking. Allereerst mocht René Meijer het podium weer betreden om de award voor Song van het jaar in ontvangst te nemen voor I Should Have Never Ever Said It In The First Place. Vervolgens kwam Ben Blomsteel weer naar voren om namens zoon Mark Blomsteel de award voor Meest veelbelovende act te ontvangen.

 

DCMA Gala 2014 - Lana Wolf
Lana Wolf
Foto: Jan Lenting

De heren van Cash On Delivery waren ondertussen op het podium blijven staan want zij vormen tevens de band van Lana Wolf. Lana Wolf is een zangeres die haar sporen ruimschoots heeft verdiend in diverse muziekproducties, waarmee ze ongeveer alle theaters in Nederland al meerdere keren heeft aangedaan. Lana’s professionaliteit bleek uit de geweldige set die zij neerzette met nummers uit haar onlangs in Nashville opgenomen album “Nashville”, waaronder een eigen versie van de Little Feet klassieker “Willin’”, welk met een loepzuivere stem ten gehore werd gebracht.

 

Daarna betrad Tom Ensink weer het podium en deelde het aanwezige publiek mede dat de DCMA dit jaar een speciale award in het leven heeft geroepen: de Ambassador Award. Deze award wordt door het bestuur toegekend aan een artiest of organisatie die de Nederlandse countrymuziek een positieve boost hebben gegeven. Het bestuur was unaniem van mening dat de Ambassador Award voor dit jaar toebehoort aan The Common Linnets. De impact die zij hebben gehad op de countrymuziek in Nederland na hun succes op het Eurovisie Songfestival 2014 is enorm. Door dit succes wordt countrymuziek door het grote publiek weer gezien als een volwaardige muziekstijl. Voorafgaand aan het gala heeft de DCMA contact gehad met het management van The Common Linnets, doch vanwege verplichtingen in het buitenland waren zij helaas verhinderd om deze avond persoonlijk aanwezig te zijn. De Ambassador Award zal in overleg met het management op een later tijdstip worden overhandigd. Via whatsapp heeft Ilse DeLange laten weten dat zij erg blij is met deze erkenning.

 

Evenals de award voor Song van het jaar kon er niet gestemd wordt de winnaar van de award voor Country Radioprogramma van het jaar gekozen door een deskundige jury, bestaande uit 5 personen. Voor de tweede keer op rij, en inmiddels vier keer in totaal, viel dit jaar het programma CountryFile van Havenstad FM, gepresenteerd door Roel Stäbler in de prijzen. Bij de uitreiking van deze award, welke werd overhandigd door jurylid Louis Smeets, werd zowel door Louis Smeets als door Roel Stäbler gememoreerd hoe belangrijk radio is als link tussen enerzijds de artiest en anderzijds de liefhebber van countrymuziek. Overigens was het met 1144 punten een nipte overwinning voor het programma CountryFile. Nashville Express van Leendert J. van der Hoeven en Gerard Seesink, behaalde een 2e plaats met 1142 punten, slechts 2 punten verschil.

 

DCMA Gala 2014 - Terry White Band
Terry White Band
Foto: Jan Lenting

Als laatste act van de avond betrad de Terry White Band het podium, welke zorgde voor een uitmuntende set vol herkenbare klassiekers. Met hun jarenlange ervaring bewees deze band dat zij thuishoren in de top van de Nederlandse countryscène. Deze formatie was een waardige afsluiter van een avond vol ‘headliners’. Headliners die allen nog het podium betraden voor het slotlied “That’s Alright Mama” van Elvis Presley, waarbij ook René Meijer nog spontaan het podium op klom om zijn bijdrage te leveren. Nadat het slotlied nog een tweede keer ten gehore werd gebracht werden dit feestelijke evenement en de optredende artiesten door het aanwezige publiek beloond met een staande ovatie, waarmee een einde kwam aan het 30e DCMA Awards Gala.

 

DCMA Gala 2014 - Finale
Finale met alle acts van het Gala
Foto: Jan Lenting

Deze avond werd eens te meer bewezen dat Nederlandse countrymuziek leeft als nooit te voren. Het vertrouwen is er dan ook dat ons nog veel moois te wachten staat in de komende jaren.

 

Rest ons om, zonder namen te noemen, iedereen te bedanken die hun bijdrage hebben geleverd aan het DCMA Awards Gala 2014, zowel op het podium als achter de schermen.

 

Hartelijk Dank voor jullie bijdrage aan het gala in het bijzonder, maar vooral de countrymuziek in het algemeen.

 

Het bestuur van de DCMA